Šahovski klub Tomislav-Goran

Šahovski klub Tomislav-Goran

Šahovski klub TOMISLAV-GORAN je amaterska sportska udruga osnovana s ciljem da svojom programskom orijentacijom potiće i promiće šahovsku igru uz razvijanje i njegovanje sportskog ponašanja, etičkih i moralnih vrlina i drugih opće prihvaćenih društvenih vrijednosti.

Povijest šaha u Sv. Ivanu Žabno
Počeci organiziranog bavljenja šahom datiraju iz daleke 1939. godine kada je Ferdo Levinger, ljekarnik uSv. Ivanu Žabnu, pokrenuo i organizirao šahiste. Neposredno poslije II svjetskog rata, kada mnogi veliki gradovi nisu imali organiziran šahovski život, od 1947. godine djelovala je šahovska sekcija koju je pokrenuo šahovski klub KALNIK iz Križevaca. Sekcija je brojala 15 članova i djelovala je do 1954. godine. Nakon toga, 1973. godine u okviru novoosnovanog Sportskog društva TOMISLAV, osnovana je šahovska sekcija, koja agilnošću gosp. Tomislava Majića 1978. godine prerasta u šahovski klub. Prvi predsjednik bio je Tomislav Majić, tajnik Željko Belić, blagajnik Mirko Habijanec, te članovi Stevo Uzelac i Mirko Levatić. To znači, da 2009. godine klub bilježi 31 godinu uspješnog kontinuiranog rada i razvoja.

Klub danas:
Šahovski klub TOMISLAV odlukom Skupštine kluba održane 08.02.2004. godine dopunio je naziv kluba u TOMISLAV-GORAN u spomen na tragično preminulog Gorana Majića, jednog od najdarovitijih mladih šahista 80-ih godina u Hrvatskoj i bivšoj državi.
Klub broji 50-ak aktivnih članova, među kojima većinu čine mladi šahisti (kadeti i kadetkinje) kojima se u klubu poklanja najveća pažnja. Kadeti i kadetkinje natječu se u Hrvatskoj ligi Centar, a seniori kluba nastupaju u III Hrvatskoj ligi. Kluba ima sekciju u Sv. Petru Čvrstecu. 
Rad sa najmlađim uzrastima organiziran je u okviru Šahovske škole koja djeluje veoma uspješno i svojim vrijednim rezultatima na raznim natjecanjima određuje Sv. Ivan Žabno kao priznati šahovski centar. Mladi šahisti kluba osvajali su prva mjesta na prvenstvima Županije i Hrvatske. 
Klubom rukovodi Izvršni odbor na čelu kojega je agilni predsjednik Krešimir Habijanec, dopredsjednik je osnivač kluba i dugogodišnji predsjednik Tomislav Majić, a tajnik je Krunoslav Ružić, bivši predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza.

Najvredniji rezultati kluba:
U svojoj povijesti klub je ostvario niz vrijednih rezultata, ukratko:

  • svakako, jedan od najvrednijih je, veliki broj mladih žabnjanaca koji su šahovsku abecedu naučili u klubu i svojim vrhunskim ostvarenjima, te primjerenim ponašanjem na brojnim natjecanjima, na najbolji način promicali ime i žitelje Sv. Ivana Žabna,
  • mladi šahisti kluba osvajali su pojedinačna prva mjesta na prvenstvima Hrvatske (Goran Majić), regiji sjeverne Hrvatske (Goran Majić, Katica Dončević, Jasna Slovaček), Koprivničko-križevačke županije (Valentina Palatinuš, Filip Komljenović, Laura Rumenjak). Posebno vrijedan rezultat je nastup Gorana Majića na prvenstvu bivše države za pionire i osvajanje 7-og mjesta;
  • seniori kluba ostvarili su također vrijedne pojedinačne rezultate, pri čemu posebno treba istači seniorke koje su u nekoliko navrata bile prvakinje Koprivničko-križevačke županije (Jasna Slovaček, Katica Dončević, Marina Videković, Marija Koščević, Valentina Palatinuš);
  • ekipni rezultati mladih šahista i seniora bili su zapaženi, od općinskih prvaka do natjecanja seniora u III Hrvatskoj ligi gdje nakon proljetnog dijela natjecanja dijele prvo mjesto s realnim izgledima da osvoje prvo mjesto i kvalifikacije za II ligu;
  • klub se istakao i kao priznati dobar organizator raznih natjecanja od kojih Memorijal Gorana Majića spada u red najcjenjenijih turnira takove vrste u Hrvatskoj o čemu svjedoče brojna priznanja.

Na kraju ovog kratkog pregleda, posebno smo ponosni na županijsko priznanje koje nam je dodjeljeno 2003. godine ZA IZNIMNO POSTIGNUĆE U RAZVOJU ŠPORTA, kao i županijsko priznanje gospodinu Tomislavu Majiću za uspjeh u radu i postignute rezultate na području šahovskog usavršavanja mladih naraštaja.

Nesmijemo zaboraviti istači, da svi napori kluba ne bi dali tako dobre rezultate, da nismo imali dobročinitelje kluba, koji su prepoznali vrijedan rad i svojim doprinosom omogućili postizanje navedenih ostvarenja.

U prvom redu to je Poglavarstvo općine Sveti Ivan Žabno, na čelu s načelnikom gosp. Vladom Ogumanom, zatim građevinska tvrtka RADNIK iz Križevaca, JAKŠINIĆ d.o.o.,BOMARK Varaždin, Komunalno poduzeće PARK Sveti Ivan Žabno, SCHIEDEL Golubovac, te brojni drugi sponzori i donatori, a posebna zahvalnost udrugama i stanovnicima Svetog Ivana Žabna koji pokazuju veliki interes za rad kluba i pružaju
svu moguću potporu.

Šahovski klub Tomislav-Goran
Sveti Ivan Žabno, Trg Karla Lukaša 1

Predsjednik: Krešimir Habijanec, Dopredsjednik: Majić Tomislav, Tajnik: Ružič Krunoslav
Članovi Upravnog odbora: Franjo Hiržin, Bakar Željko, Blagajnik: Bafčari Safet
MB: 1542583; Žiro račun: 2340009-1100229248 Privredna banka d.d. Zagreb