Izložba o Grigoru Vitez

Dragi mještani naše općine, kao i svi ostali zainteresirani,

ovim vas putem želimo obavijestiti da je u prostoru kinodvorane u Svetom Ivanu Žabnu otvorena izložba o Grigoru Vitezu, velikom hrvatskom pjesniku i piscu 20. stoljeća čije ime i Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno ponosno nosi.

Izložba, čija je autorica Sonja Gaćina Škalamera, nosi naziv „Kad bi drveće hodalo – ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ i Hrvatski školski muzej za ovu ju je prigodu ustupio našoj osnovnoj školi. Prilika je to da se pobliže upoznamo s likom i djelom čovjeka koji je bio učitelj, prevoditelj, urednik brojnih knjiga za djecu u izdavačkoj kući Mladost, pri čemu je možda i najpoznatiji kao osnivač legendarne biblioteke Vjeverica uz čija su djela odrastale generacije djece, ali koji je poznat i kao jedan od dvojice najznačajnijih hrvatskih dječjih pisaca – drugi je Zvonimir Balog, rodom iz našeg Svetog Petra Čvrsteca.

Uistinu možemo biti ponosni na povezanost dvojice najvećih hrvatskih pisaca za djecu s našom osnovnom školom – Balog je u našoj školi učenicima predavao likovni odgoj u isto vrijeme kada se Vitez dopisivao s polaznicima literarne grupe naše škole pod vodstvom učiteljice Elze Gažan. Fantastična podudarnost!

Uz samu izložbu moći ćete pogledati i katalog koji smo pripremili uoči Vitezijade (Vitezijada je naziv za susrete osnovnih škola u Republici Hrvatskoj koje nose ime Grigora Viteza) kojoj smo 2019. godine kao škola bili domaćini u Svetom Ivanu Žabnu. U njemu ćete pronaći sve one najvažnije i najsnažnije poveznice između naše škole i Grigora Viteza te se tako upoznati s nasljeđem koje od Viteza baštinimo, a vidjet ćete (ili se samo podsjetiti) i kako smo proteklih godina obilježavali razne obljetnice vezane uz dragog nam pjesnika, kao i organizirali brojne aktivnosti njemu u čast i spomen.

Izložba će biti otvorena do 15. veljače kada obilježavamo 111. godišnjicu rođenja Grigora Viteza. Radnim se danom može razgledati od 17 do 19 sati, a vikendom od 10 do 13 sati.

Vidimo se!

Objavljeno: 11. 02. 2022
Autor: Manuel Marković
 
  Novosti i obavijesti - Sve